מנהל בית ספר- "המעז מנצח" -שילוב נדיר בין מנהיג ליזם
- sharon mayo
- Jan 2, 2019
- 8 min read
Updated: Jan 3, 2019

סוד מוכר וידוע בעולם העסקים הוא שמשקל מכריע בהצלחת ארגון טמון באדם המנהל אותו. המנהלים המצליחים והבולטים בעולם הם אילו אשר ניחנים בשילוב נדיר של יכולות ניהול לצד יזמות המתבטאת בניסיונות שוטפים לקידום הארגון אותו הם מנהלים. כאשר ארגון אינו מצליח ואינו עומד במטרותיו, ברור כי הנושא באחריות הינו המנהל והוא יהיה זה שגם עשוי לשלם את המחיר. זאת ועוד מנהל מצליח צריך להיות בנוסף למקצועיות בעל תכונות ויכולות מנהיגות על מנת להצעיד את ארגונו להישגים. יכולות ידע וניסיון ניהולי לא יספיקו בעולם המשתנה והמתחדש בדגש אל מול האתגרים הטכנולוגיים והאנושיים המתפתחים עם כניסתם לארגונים של דור ה Z ודור האלפא בעתיד. המציאות מראה כי רבים מאותם מנהלים מצליחים היו למעשה מנהיגים יזמים אשר ידעו לראות קדימה לסמן את השינוי הנדרש ולהוביל אותו לצמיחה.
אך האם נכון הדבר גם בעולם החינוך ? ניהול בית ספר במערכת החינוך הציבורית, האם יש משהו דומה לו ? מודל ניהולי בו בעת ובעונה אחת מנהל נדרש לניהול עשרות עובדים במקצועות שונים, לצד ניהול/חינוך מאות לומדים באופן יומיומי. מודל בו עליך לעבוד ולתת חשבון מול מספר בוסים: הורים, תלמידים, משרד החינוך והרשות המקומית. כאן גם המקום להעלות את בעייתיות הגדרת יחסי מנהל בית הספר למול הורים הלומדים ולמול הלומדים עצמם. האם מדובר ביחסי ספק - לקוח ? קשה להגדיר זאת אך ברור לכל כי מדובר באתגר גדול ומורכב המונח על כתפיו של המנהל.
על מנת לסבר את האוזן עד כמה מורכב תפקיד המנהל בבית הספר להלן כמה מהמשימות הנכללות בתפקיד (לא לפי סדר חשיבות): ניהול, גיוס, שימור ופיתוח עובדים בתחום ההוראה ובתחום המנהלה, תכנון תכנית עבודה שנתית, תכנון ושילוב חדשנות פדגוגית, עמידה ביעדים - רף הישגים וציונים, עמידה בכלל הכללים והחוקים של משרד החינוך (חוזר מנכ"ל), מילוי דו"חות לגופים שונים, גיוס כספים (קולות קוראים) לוגיסטיקה, בטיחות, בטחון - יומיומי לצד מוכנות לחירום, הוראה פרונטלית וכמובן ניהול שוטף – ישיבות, בעיות שצצות ועוד.
אז איך מנהלי בית הספר מתמודדים עם סיטואציה ייחודית זו ? האם המנהל שאחראי ומוביל את הארגון עם ההון האנושי הכי חשוב לכולנו נבחן, נבחר, הוכשר וקיבל את כלל הכלים המקצועיים הנדרשים על מנת לממש הצלחה בארגונו ? האם המנהל מקבל באופן שוטף את כלל הסיוע המקצועי והתמיכה המקצועית הן בהיבטי תקני כ"א והן בהיבטים כספיים ? כנראה שאין תשובה אחת ברורה ונכונה אך ברור הוא שיש מנהלים המצליחים יותר מאחרים ובראייתי אם נתהה על קנקנם נוכל לנסות וללמוד על הדמויות המתאימות לניהול בית ספר ועל התכנים והמיומנויות אותם יש להקנות למנהלים במהלך הכשרתם.
הסתכלות על מוסדות חינוך ייחודיים ומצליחים בישראל מחזקת את המסקנה, איתה נפתח מסמך זה, לפיה ישנה תרומה וחשיבות עצומה ואולי אף בלעדית למנהל בהצלחת בית ספר. כל אחת ואחד מהמנהלות והמנהלים באותם מוסדות הינן דמויות השראה אשר מונעים משליחות חינוכית רובם אף בעלי השכלה והכשרה רחבה מעבר להכשרת מנהלים רגילה. אך בולטת מעל הכל היא היותם מנהיגים אנשים אשר ביכולתם להגות שינוי לחולל אותו ואז לנהל ולהוביל אותו לכדי צמיחה העוטפת ומשפיעה על סביבתם. הלכה למעשה אותם מנהלים סיפקו את התנאים ויצרו אוירה ומקום פיסי שתומך ומוביל את השינוי במוסד החינוכי. בחינה של מעשיהם של אותם מנהלים יכולה להעיד ולחשוף את התכנים והמיומנויות אותם יש ללמד ולהקנות למנהלים במסגרת הכשרתם. ואת התכונות אשר אותן יש לחפש ולפתח בכל מנהל מוסד חינוכי.
דמות - "Walk the talk"
ראשית ומעל לכל מנהל בית הספר צריך להבין את מקומו כמנהיג בקהילה הסובבת אותו. בית הספר הוא למעשה מקשר ומגשר בין התלמידים והוריהם ומתוך כך יוצר קהילה. כמנהיג לקהילתו עליו להוות לסביבתו דוגמא אישית במגוון של נושאים וערכים אך מעל לכל באומץ לשנות ולהשתנות. הובלת שינוי בקרב קהילה מצריך התמודדות משמעותית בעיקר למול ההורים אשר רובם ככולם למדו במודל בית הספר הישן. מתוך כך מנהל בית הספר צריך להיות אדם בעל חזון ולהוביל דרך באמונה שלמה אך תוך כדי הקשבה מלאה לסביבתו מגדול ועד קטן. עליו לשים את צרכי התלמידים והמורים בבית ספרו בראש מעיניו ולהתקדם לעבר חזונו. תחום החינוך מתפתח כל הזמן תמיד יש משהו טוב יותר, לכן על המנהל להיות בעל שאיפה ודרייב פנימי להתחדשות והשתנות תמידית ולחפש כל הזמן רעיונות לשדרוג ודרך לממשם. עליו לשאוף לקידום של כולם, אפילו המורים המצטיינים יכולים להשתפר ועל מנהל בית הספר לדעת לאתגר אותם בכך.
ניהול אנשים
ניהול הצוות – אתגר הניהול של מנהל בית הספר כולל בתוכו את השילוב הנדיר שבין ניהול עובדים לבין ניהול תלמידים אשר בראייתי הינם קטגוריה מובדלת בטווח המוגדר שבין לקוחות לעובדים. לאור האתגר הגדול הקיים בהוראה ובתוכו השחיקה עליה מדווחים מורים רבים מלאכתו של מנהל היא רבה ומחייבת עיסוק בכמה פרמטרים:
א. בנייה וניהול צוות – צוות ההוראה בבית הספר מורכב ממורים חדשים ומורים ותיקים. כמו התלמידים גם כל מורה הוא אחד יחיד ומיוחד בעל דעה, ניסיון, תשוקה וכשרון ייחודי. האתגר העומד בפני המנהל הוא הלכה למעשה ניהול מומחים, איסוף ובנייה של כלל המורים לכדי צוות מגובש אחד אשר עובד יחד למען מטרה וחזון ברורים סביב מנהל בית הספר. לצד זאת מיצוי יכולותיו של כל מורה במקום בו קיים בו הארוס הפנימי.
ב. עידוד יוזמה אוטונומיה - על המנהל לדעת להתעלות מעבר לניהול השוטף ליזום ולעודד את העובדים לעשייה לתועלת בית הספר. פרמטר חשוב למימוש מקסימלי של יכולות כוח האדם בבית הספר היא העצמת הן העובדים והן התלמידים על ידי הגברת שייכותם לארגון. על מנת לעודד יוזמות על המנהל לאפשר אוטונומיה וגמישות ולתת לעובדיו תחושת בטחון והשראה.
ג. פיתוח אישי וצוותי – אחד הבעיות בהן נתקלים מנהלי בתי ספר רבים היא העובדה שמורים רבים נשארים (תקועים) בתפקידם במשך שנים רבות ללא שינוי או התקדמות כלשהי, דבר המוביל לשחיקה וירידה משמעותית במוטיבציה ללמד ומתוך כך באיכות ההוראה. אנשים אוהבים להרגיש בהתקדמות בעשייה תורמת. על המנהל לעורר תרבות למידה מתמדת ובתוך כך להסתכל על כל מורה ומורה באופן ייחודי ולפתח יחד עימו (לא משנה מה גילו) מסלול פיתוח אישי, אשר מבוסס על יוזמות וכשרון. מסלול זה צריך לכלול הן היבטים מעולם החינוך והן היבטים אחרים להעשרת המורה. לדוגמא יציאה לכנסים מקצועיים בארץ ובחו"ל, לימודים גבוהים בארץ לצד חוגים וסדנאות מתחומי דעת שונים. היבט נוסף הוא בניית מדרג פיתוח פנימי בתוך בית הספר ויתכן אף בשיתוף בין כמה בתי ספר המקל על המנהל בניהול ומאפשר למורה להרגיש כי הוא בתנועה ובהתקדמות לדוגמא מינוי מורה כאחראי ביקורים בבית הספר, אחראי תחום שיטות הלמידה, אחראי על פיתוח שיתופי פעולה וכו'.
ד. שיתוף ומיצוי כוח אדם – חשיבות רבה נודעת למנהיגות משתפת אשר מאפשרת למנהל להנהיג בכיוון הנכון תוך הרגשת הדופק והרגשות של הארגון. מתן אחריות בידי המורים מאפשר למנהל את חלוקת נטל הניהול וקידום תחומים חשובים אשר אינם דחופים ולכן נדחקים הצידה. כמו כן מינוי מורים לתחומים מסוימים מאפשר למנהל להשלים ולחזק את ניהול בית הספר בתחומים בהם הוא פחות חזק. דוגמא למינוי כזה הוא אחראי חדשנות בית ספרית.
ה. אוטונומיה- ניהול אינו דבר טבעי ניהול בצורתו הישנה והמסורתית הוא טוב אם רוצים להשיג צייתנות. אבל עם רוצים מעורבות הרי שהכוונה עצמית תעבוד טוב יותר. על מנת שזה יעבוד יש להוריד את הנושא הכספי מהשולחן ( משלמים כיאות), ואז נותנים לאנשים המון אוטונומיה. למשל תנו למורים שלכם 24 שעות פעם בשנה שבו ישבו ויפתחו תוכן, שיטת לימוד או כל מה שבא להם, העיקר שלא יהיה קשור לעבודה שלהם. ובסוף היום צרו מסיבה שבה כל אחד מציג מה עשה/ יצר.
ו. הנעה - הגישה הנכונה והמתאימה היום היא הנעה מתוך מוטיבציה פנימית דברים שאנחנו רוצים לעשות כי הם מעניינים וכי הם חלק ממשהו חשוב. מנהל בית הספר צריך לקחת בחשבון זאת ולהבין כי כדי לשפר את התוצר של עובדיו עליו להתייחס לשלושה מרכיבים המניעים אותם:
1. אוטונומיה -הדחף לכוון את חייהם .
2. מיומנות – הרצון להשתפר יותר ויותר במשהו שחשוב להם.
3. מטרה – התשוקה לעשות את מה שהם עושים בשירות משהו שהוא גדול מהם.
ניהול התלמידים - מעצם תפקידו כמנהל המוסד החינוכי נודעת חשיבות רבה לדמותו של מנהל כלפי תלמידיו. קיימים מודלים רבים של ניהול שבבסיסם הראייה והתפיסה הפדגוגית של המנהל. אם זאת שלושה דברים הינם מהותיים בראייתי:
א. הקשבה לתלמידים ולמידה מהם על צרכיהם.
ב. הבנת הפער בין המבוגר לילד – דבר המצריך מהמבוגר לכפוף אל הילד ולדבר עימו בדרך הנכונה לו על מנת להעביר את המסר הנדרש.
ג. הבנה כי כמנהל הוא דמות לחיקוי ומתוך כך עליו לתת דוגמא אישית בכל פאן בחייו בבית הספר ומחוצה לו.
ניהול ההורים - אתגר גדול נוסף בתחום העבודה מול האנשים הוא מערכת היחסים למול הורי התלמידים. קיימים מודלים רבים המשרעת נמתחת מהורים אשר מנהלים בעצמם את בית הספר ועד להורים לא מעורבים לחלוטין. גם כאן יש חשיבות מצד אחד להקשבה ,הבנה והכלה עם זאת על מנהל בית ספר כמנהיג לדעת למתוח את הקווים ולהוביל את דרכו שלו בתוך הקהילה על מנת לאפשר לבית הספר להתנהל ולממש את הפדגוגיה אותה הוא מוביל.
מיומנויות ניהול
למימוש דרכו הפדגוגית תוך עמידה בהגדרות חוזר מנכ"ל על המנהל להחזיק בכמה מיומנויות בסיסיות של ניהול הבולטות ביניהן:
תכנון – תכנון, יישום ותחקור תכנית עבודה – תכנון למימוש מיטבי של שנת הלימודים לצד תכנון מסלולים אישיים עבור מוריו ותלמידיו. כתיבת תכנית מגיבוש מטרה, דרך בחירת תכנים תואמים ועדכניים, בחינת המשאבים הקיימים למימוש (לא רק כספיים) ועד מעקב יישום ותחקור שוטף ואוחר של תכנית העבודה.
ניהול ומנהיגות– הכרה ותרגול מיומנויות ניהול – חשיפה לכלי ניהול בהם ניהול זמן, רתימת אנשים, בניית צוות, ניהול שינוי, ניהול סיכונים, ראיית השלם על כלל חלקיו ועוד.
ניהול משאבים – איתור איגום ומיצוי משאבים – בית הספר נמצא במחסור תמידי ולכן על המנהל מוטלת המשימה לנהל ולהגדיל את משאביו בדרכים שונות ויצירתיות. דוגמאות לכך הן בחינה ואיתור של המשאבים הקיימים לרשות בית הספר מהסביבה העוטפת אותו דרך הורי התלמיד ועד לגורמים חיצוניים, רקימת קשרים מקצועיים ובניית שיתופי פעולה.
עידוד למידה – בעולם משתנה ואל מול אתגרי הדורות החדשים הלומדים בבית הספר עולה צורך בלמידה והתחדשות תמידית בבית הספר. תפקידו של המנהל לדחוף את אנשיו ללמידה מסביבתם הפדגוגית בבית הספר ומבתי ספר אחרים בארץ ובעולם. בנוסף עליו לעודדם ללמוד מעולמות שונים על מנת לקדם רעיונות ופתרונות יצירתיים לאתגרים פדגוגיים.
הערכה ומדידה – בניהול כל ארגון קיים צורך בסיסי בנתונים אודות התנהלותו. ניהול מוסד אשר ייעודו פיתוח הלומד בו בהיבטים שונים מהקניית שפה ועד מיומנות עבודה בקבוצה חייב להתבסס על נתונים אודות: הלומדים בו, דרכי ההוראה והתוצאות שהתקבלו במהלך ובסוף התהליך. מתוך כך מנהל צריך להיות בעל ידע במונחי מיון והערכה ומדידה לצד בחינה מתמדת ומותאמת של הערכה אל מול תחומים והיבטים שלא נמדדו בעבר.
החופש ליזום
מנהלים מצליחים במערכת החינוך הינם כאלה שאינם מפסיקים ליזום מיום הקמת בית הספר לאורך כל תקופת כהונתם. על מנת להתמודד אל מול אתגרים פדגוגיים, הבירוקרטיה הקיימת ומגבלות אחרות המעכבות יזמות על מנהלי בית הספר להיות בעלי יכולת חשיבה מחוץ לקופסא. חשיבה יצירתית הן מקצועית פדגוגית והן בירוקרטית היא תנאי הכרחי לניהול בית ספר מצליח.. זאת ועוד מנהלים רבים מציינים את יכולתם לפעול בגמישות ולאפשר גמישות לעובדיהם כמרכיב המרכזי המאפשר את פיתוח ותדלוק היזמות בית הספר.
סיכום:
על חשיבותו של העומד בראש כל ארגון אין ויכוח. מחקרים הוכיחו כי כמו מנהלים עסקיים גם מנהלי בית הספר איכותיים העלו את ההישגים בארגונם לאחר כשנה מרגע שנכנסו לתפקיד. עם זאת נדמה כי דווקא במערכת החשובה לנו מכל פעמים רבות ממונים לתפקיד המנהל אנשים מהסיבות הלא נכונות. תפקידו של מנהל בית הספר היה תמיד מורכב ומרכזי. עם זאת נדמה כי השנים האחרונות הציפו אתגרים חדשים אשר הבולטים ביניהם אנושיים - התמודדות ייחודית בניהול מגוון של דורות אנושיים – מורים מדורות ה X וה Y ותלמידים מדוות הz והאלפא, לצד טכנולוגיים.
מסמך זה סקר כמה מהתכונות והמיומנויות הנדרשות למנהל בית הספר במאה ה 21. האתגרים העומדים בפני מנהלי מוסדות החינוך בימינו עולים עם זאת גם הפוטנציאל וההזדמנויות הינן רבות. אל מול האתגרים והשינויים תפקידו של המנהל צריך להתעדכן ולהתחדד עליו להיות מנהיג, מנהל ומנטור בעת ובעונה אחת. לשמש דוגמא לסביבתו כמגדלור לכלל "הספינות" הפועלות תחתיו. כמנהיג עליו לפעול מתוך מנהיגות אותנטית – אמיתית ולהבין כי אנשים לא קונים את מה שאתם עושים, הם קונים את הסיבה שאתם עושים זאת מנהיגים אשר נותנים השראה מעוררים אותנו לפעולה. בנוסף עליו לפעול מתוך אומץ ארגוני ולראות איך ארגונו נמצא בשינוי מתמיד. ראייתי היא כי דרכו של אדם לניהול בית הספר צריכה להתחיל במיון ואבחון קפדני אשר מתבסס על חיפוש התכונות המוזכרות במסמך זה. זאת ועוד הכשרתו של אדם אשר נבחן ואותר כמתאים לניהול בית הספר צריכה להיות מורכבת ממספר שלבים/קורסים לאורך הקריירה שלו עד וגם אחרי מינויו למנהל (יתכנו הכשרות חיצוניות שעבר המועמד שיהיו רלוונטיות לדוגמא תכנים מעולם מנהל העסקים) כנהוג במקומות אחרים במשק. ולבסוף חשוב הוא כי אדם העומד בראש ארגון חינוכי יפעל מתוך אהבה כלפי כלל מבקרי בית הספר ומתוך כבוד לשונות של כל אחד ואחת מהם.
תגובות