top of page

"All grown-ups were once children... but only few of them remember it."​
Antoine de Saint-Exupéry 

Discover Little Prince thoughts on education

Welcome to the Little Prince thoughts on education, a unique blog here for you to explore. The "Little Prince thoughts" on education is tailored for dedicated educators who are invested in improving their instructional skills and becoming the best educators they can possibly be.  I am happy to have the opportunity to share my passion and thoughts with my loyal readers. Read on, and enjoy.

Search

Schooless

  • Writer: sharon mayo
    sharon mayo
  • Oct 13, 2020
  • 3 min read

Updated: Oct 15, 2020

ילדים שעבורם:

There is no place like school

בחודשים האחרונים ילדים רבים שינו סטטוס ל "SCHOOLESS", משמעויות אובדן בית הספר עבור אותם ילדים הינן הרות גורל ומחייבות טיפול מיידי.

מודל בית הספר הקיים כיום הונהג במהפכה התעשייתית במאה ה-19. מאז ועד היום, מערכת החינוך הממלכתית מושתתת על מודל של פס ייצור. בתי הספר והמורים נתפסים כצינור חד-סטרי להעברת ידע אחיד ונתון מראש לכלל התלמידים. עם זאת אנשי חינוך רבים יודעים להגיד כבר שנים שלמוסד החינוכי יש גם משמעויות מעבר להעברת הידע. כאן באה השפה האנגלית ומסבירה את זה טוב יותר, כאשר היא מבדילה בין "HOUSE" ל "HOME". המילה "בית" מקבלת משמעות מעבר לתרגום המילולי הפשוט של מקום/מבנה. משמעות של מקום בטוח/מקלט, מקום של רגש, מקום שמעניק יותר מאשר את הכתוב בספרים, מקום שמאפשר סביבה שבה ניתן ללמוד, מקום שהוא מפגש חברתי, מקום שמספק לילד את שלושת הקומות הבסיסיות בפירמידת הצרכים של מאסלו – צרכים פיסיולוגים בסיסיים, בטחון בקיום הפיסי ושייכות.


מיגור מגפת הקורונה, אשר מתפשטת בעולם, הוביל לצורך בסגירת מרבית בתי הספר בישראל ובעולם כולו. הגפתן של דלתות המוסד החינוכי באבחת יד מעסיקה את אנשי חינוך בכל העולם. השיח על משמעויות, החשיבות, הצורך והיעילות של למידה מרוחקת (לומדים ומורים מרוחקים זה מזה בשל החשש להדביק ולהידבק בנגיף הקורונה) תופס מקום מהותי בימים אלה אצל צוותי החינוך ההורים והתלמידים. אך יש לסגירת מבני בתי הספר משמעות והשלכות נוספות, ניקוז עיקר הלמידה כיום ל"מבנה" ("HOUSE") הנגיש היחיד ללומד – "בית המשפחה". הרחקתו של הילד מבי"ס, המקום שמנסה ליצור ומספק מרחב שוויוני עבור כלל הבאים בשעריו, מפרה את שוויון ההזדמנויות ("equity") בתנאי הלימוד, בין הלומדים במגוון אופנים, העיקרים שבהם:

  • באמצעים למימוש למידה (בעיקר טכנולוגיים)

  • בליווי המבוגר את הילד

  • מנטליות של למידה - בדחיפה, וגיבוי של הבית לחשיבות המשכיות הלמידה

  • "במרחב הלימודי" המתאפשר בבית.

  • לעיתים אף בהזנה


שינוי המרחב הלימודי והמעבר ללמידה מרוחקת פגע בשגרת כלל הלומדים והתוצאה התפתחות "שגרות אחרות". עם זאת היכולת של "הבית המשפחתי" לחפות ולגבות על השינוי תלויה באופן מהותי במצבה הסוציואקונומי של משפחת הלומד. התוצאה - הפרת שוויון ההזדמנויות המתוארת לעיל ובעוצמות משתנות, משמעותית יותר ככל שמצבו הסוציואקונומי של הלומד נמוך יותר. ניתוח המצב המתואר במסמך זה אינו חדש ומופיע בעשרות כתבות ומחקרים.


על אף ההבנה הקיימת, עוד טרם מגפת הקורונה, כי בית הספר יכול וצריך להוות אי של יציבות וודאות עבור אותם ילדים שבאים ממשפחות אשר אינן יכולות לספק להן את התנאים (כפי שפורטו לעיל) ללמידה, נסגרו כלל בתי הספר בישראל ללא אבחנה ברמת הצורך ועד כמה קריטי תפקודם עבור עתיד הילדים הלומדים בהן. כדי להבין את הדבר ניתן להסתכל על החשיבות של תעודת בגרות עבור שני בוגרי 12 שנות לימוד, האחד מחתך סוציואקונומי נמוך והשני מחתך סוציואקונומי גבוה. לראשון מדובר במצב של להיות או לחדול ולשני קרוב לוודאי יינתנו המשאבים והדחיפה להשלמה/ שיפור התעודה גם לאחר ומחוץ למסגרת בי"ס. הלכה למעשה סגירת כלל בתי הספר ללא הסתכלות מעמיקה על האוכלוסיה הלומדת בהן פגעה באופן מהותי ועמוק יותר באוכלוסיית הלומדים מחתך סוציואקונומי נמוך.


אז מה ניתן וצריך לעשות לטווח קצר וארוך על מנת לתת מענה:

  1. מיפוי - למידה מתוך נתונים על בתי הספר אשר בהם אוכלוסיה שנפגעה יותר מסגירת המבנה הפיסי של בי"ס. זאת בעזרת נתוני מדד טיפול או שייכות לאשכול סוציואקונומי.

  2. קריטריונים - הגדרת בתי הספר אשר משמשים כ "HOME" עבור האוכלוסיה הלומדת בהם בשגרה ופתיחתם גם בתקופת חירום (בעת הנוכחית מגיפה)

  3. בטיחות – הפיכת בתי הספר ל"בטוחי קורונה" – עריכת בדיקות מהירות בכניסה לבתי הספר מידי יום.

  4. אוטונומיה – מתן בידי מנהלי בתי הספר המאושרים גמישות גבוהה ואמצעים למימושה.

  5. "בית" ("HOME") – אספקת מרכיבים הניתנים בבית על ידי בית הספר – סביבת למידה, הזנה, תמיכה פדגוגית.

  6. "מורה הורה" – תמיכה ותגמול ייחודי לצוותי ההוראה.

  7. שיתוף הורים - באפיון דרך הפעולה הנכון והבטוח של בית הספר להבטחת סדירות תפקודו.

הדברים המובאים במסמך זה הינם בגדר זרקור שמטרתו להאיר על החשיבות והצורך המיידי בפתיחת בתי ספר במדד טיפוח גבוה ללמידה פיסית בכל עת, בכל מצב ובאופן בטוח. חוסר שוויון הזדמנויות והפגיעה באותן אוכלוסיות מחייב תהליך מחשב מהיר אך מעמיק למציאת פתרון ותקציב המאפשר המשך של תפקודו של בית הספר כ "HOME" תוך שמירה על בטיחות הלומדים והמורים. העובדה כי עבור אותן אוכלוסיות מהווה בית הספר גם בשגרה וגם במצב חירום (מגיפה) בועה מגינה ("HOME"), המספקת את צרכיו הבסיסיים של האדם (פירמידה של מאסלו) הופכת את "מבנה" בית הספר לכזה שלא ניתן לוותר עליו גם בשעת חירום ובעת הנוכחית את אותם ילדים ל SCHOOLESS.


 
 
 

Comments


Contact

Ra'anana, Israel

+972 529255116

Your details were sent successfully!

Graduation Caps
bottom of page